069 28 04 299
Molerski radovi

Vaše je samo da izaberete boju.


069 280 42 99
Prva i osnovna faza molerskih radova je priprema. Priprema za izvođenje završnih molerskih radova mora biti detaljna i sastoji se u:

  • čišćenju zidnih ili plafonskih površina,
  • odlepljivanju tapeta tamo gde je to potrebno,
  • skidanju poluodlepljenih ili ispucalih delova prethodne boje,
  • ravnanju površina i popunjavanju pukotina glet masom.


Ukoliko se zahteva, radi se u ovoj fazi i gletovanje u jednom ili dva prelaza i nakon toga se površina priprema šmirglanjem za završne molerske radove. Završni molerski radovi podrazumevaju nanošenje boje po izboru i željenom dizajnu. Izbor svakako zavisi od atmosfere koju želite da stvorite. Čak će i nameštaj delovati drugačije, moćnije, ako odaberete pravu boju.

Ako želite miran prostor, odaberite svetle boje sličnih nijansi. Više svetlosti znači više prostora. Manje prostorije uvek okrečite u svetle boje, jer jake boje optički sužavaju prostor. Prlikom krečenja stana plafon uvek treba da ostane beo.

Molerski radovi


Sa tamnim bojama nemojte preterivati. Napadne i jake boje vizuelno smanjuju prostor, pa svakom slučaju, obojite tamnom bojom što manji prostor.


Molerski radovi su veoma bitni gradjevinski radovi u enterijeru i eksterijeru zato što boja može dati oblik prostoriji isto koliko i nameštaj ili zidovi. Da bi zidovi bili spremni za farbanje ili nanošenje nekog drugog završnog materijala, moraju biti odmašćeni, očišćeni od prašine, ravni i glatki.
Zidovi se gletuju dva do tri pa čak i četiri puta po potrebi pre nego što se na njega nanese boja, dekorativni materijal, tapeti ili neki drugi završni materijal.


Pre nego što se odabere boja, dobro je prvo odrediti koja će boja ili element biti nosilac sistema boja. To može biti komad nameštaja, tepih, zid, pogled sa prozora... Nakon toga treba se odlučiti da li će sistem boja biti kontrastan ili harmoničan.
Harmoničan sistem izaziva umirujuće raspoloženje (sve su boje u skladu) i kontrastni sistem (izaziva uzbudjenje i privlači pažnju).